Surdegsbak är roligt
Inspirerad av Mimmis Mammaliv gjorde jag en egen version av grova rågfrallor. Jag kör 50/50 råg- och vetesurdeg. Och jag gillar russin samt söta bröd så jag tar i russin och honung. Försöker hålla mig till ekologiska produkter när det går. Jättegoda, luftiga bullar blir det! Receptet går bra att dubbla, använd då två plåtar.
Inspirerad av Mimmis Mammaliv gjorde jag en egen version av grova rågfrallor. Jag kör 50/50 råg- och vetesurdeg. Och jag gillar russin samt söta bröd så jag tar i russin och honung. Försöker hålla mig till ekologiska produkter när det går. Jättegoda, luftiga bullar blir det! Receptet går bra att dubbla, använd då två plåtar.
GROVA RÅGISAR - 6 st
225 g vatten
65 g rågsur
65 g vetesur
7 g jäst
325 g vetemjöl special
65 g grovt rågmjöl
10 g sirap
10 g havssalt
10 g honung
50 g blandad samling av russin, havregryn och solroskärnor
Blanda alla ingredienser utom salt och russinblandningen i en bunke. Kör i hushållsassistent i 10 minuter. Ta i resten av ingredienserna och kör i 4 minuter till. Degen ska vara rätt klibbig. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.
Dela degen i sex lika stora bitar och doppa ovandelen i russinblandningen, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i rumstemp i två timmar eller i kylen under natten. Grädda i 250 grader i cirka 13 minuter.
Njut ljumna med en klick smör och en god ost.
//Tiggy
Så goda de såg ut att vara! Måste baka lite igen, det var länge sen jag gjorde bröd nu.
SvaraRadera