torsdag, mars 17, 2011

Grova frallor

Surdegsbak är roligt
Inspirerad av Mimmis Mammaliv gjorde jag en egen version av grova rågfrallor. Jag kör 50/50 råg- och vetesurdeg. Och jag gillar russin samt söta bröd så jag tar i russin och honung. Försöker hålla mig till ekologiska produkter när det går. Jättegoda, luftiga bullar blir det! Receptet går bra att dubbla, använd då två plåtar.



GROVA RÅGISAR - 6 st

225 g vatten
65 g rågsur
65 g vetesur
7 g jäst
325 g vetemjöl special
65 g grovt rågmjöl
10 g sirap
10 g havssalt
10 g honung
50 g blandad samling av russin, havregryn och solroskärnor

Blanda alla ingredienser utom salt och russinblandningen i en bunke. Kör i hushållsassistent i 10 minuter. Ta i resten av ingredienserna och kör i 4 minuter till. Degen ska vara rätt klibbig. Låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.

Dela degen i sex lika stora bitar och doppa ovandelen i russinblandningen, lägg på bakpappersklädd plåt och låt jäsa i rumstemp i två timmar eller i kylen under natten. Grädda i 250 grader i cirka 13 minuter.

Njut ljumna med en klick smör och en god ost.

//Tiggy

1 kommentar:

  1. Så goda de såg ut att vara! Måste baka lite igen, det var länge sen jag gjorde bröd nu.

    SvaraRadera

Tack för att du lämnar ett litet tassavtryck! :-D