söndag, december 10, 2006

Lussebullar!

Tyckte det var dags för årets lussebullar att göra entré! Okej så det är tre dagar för tidigt, bättre innan än efter. ;-)
Jag modifierade förra årets recept något men det blev om något ännu bättre.
Man ska inte vara rädd för att leka lite med recept, kanske inte överdrivet ändra men lite brukar gå bra. Så.. här följer mitt recept, hoppas någon finner det tillräckligt kul & enkelt att testa. För det är inte så svårt och faktiskt rätt rogivande att göra lussebullar.
De går utmärkt att frysa och sedan värma i micron eller ugnen.



Tiggy's Lussebullar! Ca 20-25 st mellanstora.

*150g smör/margarin
*2,5 dl mjölk
*2,5 dl Kesella (jag använder Kesella vanilj)
*1 dl baksirap/brödsirap/strösocker
*2 pkt saffran
*1 pkt jäst
*1 msk socker
*En nypa salt

*1 ägg
*5 dl vetemjöl special
*Ca 7-8 dl vetemjöl

Russin
Ett ägg till penslingen

*Smula ner jästen i en stor bunke och häll över en msk socker. Rör ihop tills den smält.

*Smält smöret i en kastrull eller i micron i en bunke. Häll i sirap/socker, Kesella och mjölken. Värm tills det blir ljummet. Häll ner saffranen.

*Häll degvätskan över jästen och rör om.

*Tillsätt salt + ägg.

*Rör ner mjöl efterhand, var försiktig så du inte får för mkt mjöl i degen för då blir bullarna torra. Jag använder en köksmaskin när jag har i vetemjöl special då det behöver några minuter extra när man knådar degen men det går bra även utan. Se då till att knåda minst 5 - 7 minuter om du använder vetemjöl special.

*Låt degen jäsa övertäckt i bunken eller på arbetsbänken i 30 minuter.

*Dela degen i 2 lika stora delar, dela sedan dessa i mindre delar. Här kan du välja hur stora du vill ha.

*Rulla ut varje liten del till en lång 'pinne' och rulla sen varje ände till hälften in mot mitten så det bildas ett S.

*Tryck ner ett russin eller flera i lussebullen och placera på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckt i fem minuter och pensla sedan med vispat ägg.

*Grädda i ugnen i 8-10 minuter i 225 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar ett litet tassavtryck! :-D